Raak

Raak


Auteur:Hanneke Middelburg

 • Nederlands
 • 50pagina’s
 • Koppenhol Uitgeverij b.v.
 • augustus 2010
 • Samenvatting

  RAAK! associatiekaarten

  Deze kaarten helpen je om jezelf en anderen beter te leren kennen. Elk woord roept een associatie op.Net dat ene woord, dat ene moment kan RAAK zijn.De kaarten stimuleren tot nadenken en het verwoorden van ideeen en emoties. Je kunt de 50 kaarten gebruiken bij coaching, training, tijdens een les, workshop, intervisie of thuis.Net dat ene woord, op dat ene moment, kan RAAK zijn!

  Wat is het doel?

  Jezelf en de ander leren kennen staat centraal bij de RAAK! Associatiekaarten.Woorden en beelden zijn krachtige boodschappers. Ze roepen iets op, kietelen je of raken je diep. Dat is het doel van de kaarten: je prikkelen en uitdagen om te verwoorden wat je denkt en voelt. En: je verbazen over de uitkomst!Voor wie zijn de kaarten bedoeld?De kaarten zijn geschikt voor iedereen die naar zichzelf, zijn ontwikkeling, relaties, studie of beroep wil kijken. Of dit nu thuis, tijdens een opleiding, op je werk of tijdens een workshop of coaching is. Je kunt de kaarten individueel gebruiken of in een groep. Bepaal zelf hoe diep je op een onderwerp ingaat.

  Hoe werkt het?

  Heel eenvoudig! Trek een kaart en vertel wat er in je opkomt. De kracht van de kaarten ligt in het stellen van vragen, aan jezelf en aan de ander. Bijvoorbeeld:

   class=”default_listitem”

  • Wat zegt dit woord over jou?
  • Wat zou je zijn zonder dit woord?
  • Welk woord, en de invulling daarvan, mis je in je leven?
  • Wat vind je belangrijk in de samenwerking met je collega’s?

  Even geen ideeen? Gebruik de vragen die in de handleiding staan.Wat heb je over jezelf of de ander ontdekt?Hoe zijn de RAAK! Associatiekaarten ontstaan?Hanneke Middelburg vertelt: ‘Ik werkte bij een ROC en gaf les aan studenten die in de kinderopvang wilden gaan werken. Ik zocht naar manieren om ze te prikkelen tot zelfreflectie omdat je in het welzijnswerk zelf het instrument bent waarmee je werkt. Toen is het idee van de RAAK! Associatiekaarten geboren. Het begon met zelfgemaakte, gelamineerde kaartjes. Elke student trok een kaart en vertelde wat er bij haar opkwam. Ik stelde vragen en legde de link naar de praktijk. Bijvoorbeeld: “Hoe geef jij je grenzen aan op je stage?” of “Hoe goed ken jij jezelf? Waar blijkt dit uit?” De hoeveelheid ‘diepe’ vragen die ik stelde, leverden me de bijnaam ‘Oprah’ op!’

  In de kast

  ‘De kaarten hebben bijna vijf jaar in mijn kast gelegen. Na het succes van de ontdekkaarten, ben ik de RAAK! kaarten verder gaan ontwikkelen. De kaarten zijn een hulpmiddel, niet meer en zeker ook niet minder. De gebruiker geeft er zelf betekenis aan waardoor de kaarten een krachtig instrument worden waarmee hij zichzelf en de wereld om hem heen op een andere manier kan verkennen.’