De kloof EBOOK

De kloof


Auteur:Piet Depuydt

 • Nederlands
 • Prometheus, Uitgeverij
 • oktober 2010
 • EPUB met digitaal watermerk
 • Samenvatting

  Hoe de breuk tussen Belgen en Nederlanders Fortis fataal werd

  Het begon als een veelbelovend huwelijk. Maar het eindigde in een dramatische scheiding. In 1990 richtten Belgen en Nederlanders de financiële groep Fortis op: de eerste grensoverschrijdende fusie in het Europese financiële landschap. Het concern kende een stevige groei en werd door de overname van het Nederlandse gedeelte van ABN Amro de grootste bank en verzekeraar in de Lage Landen. Maar toen sloeg het noodlot toe. In het najaar van 2008 kwam Fortis in de problemen. De Nederlandse staat besloot -; in volle kredietcrisis en tot verbijstering van de Belgen -; om de Nederlandse onderdelen uit de groep te halen. In enkele dagen tijd werd een van de grootste banken van de Benelux ontmanteld.

  In De kloof reconstureert Piet Depuyt op verbijsterende wijze wat aan de val van Fortis voorafging. Hij schetst het verhaal van een onmogelijke fusie.

  De moeizame samenwerking tussen Belgen en Nederlanders hield de besluitvorming aan de top jarenlang in een verlammende houdgreep. Topbestuurders, toezichthouders en regeringsleiders slaagden er nooit in deze cultuurkloof te overbruggen. Dit onvermogen leidde tot een interne machtsstrijd, waarbij één persoon, Maurice graaf Lippens, alle touwtjes in handen kreeg. Vanaf dat moment werd Fortis zijn persoonlijke prestigeproject.

  De overname van ABN Amro, die een historische kans was om de balans tussen Belgen en Nederlanders te herstellen, werd de ondergang van de bank-verzekeraar.

  Piet Depuydt (1965) studeerde politieke wetenschappen en bedrijfseconomie in Gent en Leuven. Hij werkte als redacteur bij het financieel-economische weekblad Trends in België, richtte het maandblad Bizz op en werd daarna hoofdredacteur van Trends. Sinds 1 april 2008 is hij financieel redacteur bij NRC Handelsblad.