De energietransitie uitgelegd | 9789083083018

Wetenschap & Natuur

Auteur: Sanne de Boer

  • Nederlands
  • Paperback
  • 9789083083018
  • Druk: 1
  • oktober 2020
  • 214 pagina's

Samenvatting

De energietransitie is een van de belangrijkste maatschappelijke thema’s van dit moment en van de komende jaren. Het is aan de politiek en de samenleving om keuzes te maken met betrekking tot de inrichting van het energiesysteem van de toekomst. Willen we gebruik maken van biomassa, kernenergie en CCS? En zo ja, onder welke voorwaarde? Moet de energie-infrastructuur ‘zwaar’ genoeg zijn om te allen tijde te aan de wensen van de eindverbruiker te kunnen voldoen? Welk alternatief voor aardgas kan het beste toegepast worden in de gebouwde omgeving?

Om een constructieve discussie te kunnen voeren over deze en andere vragen is het handig om over bepaalde basiskennis te beschikken. Wat ís bijvoorbeeld de energietransitie? En wat zijn de specifieke doelen? Wat is het verschil tussen ‘energieneutraal’, ‘klimaatneutraal’ en ‘CO₂-neutraal’? Hoe zitten ons huidige energieverbruik en energiesysteem in elkaar? En waar zitten de grootste uitdagingen om de doelen van de energietransitie te kunnen behalen?

Zonder deze basiskennis kan het soms lastig zijn om het nieuws omtrent de energietransitie kritisch te kunnen volgen. Er kan zelfs verwarring ontstaan. Dit draagt niet bij aan het realiseren van de energietransitie. Het hebben van voldoende kennis zorgt dat we met zijn allen kunnen werken aan een nieuw, schoner en toekomstbestendig energiesysteem. Het boek ‘De energietransitie uitgelegd’ brengt deze basiskennis op overzichtelijke en begrijpelijke wijze bij elkaar. Een dergelijk boek, dat gelezen kan worden zonder specifieke voorkennis maar ook professionals nieuwe inzichten oplevert, bestond nog niet.

“Zeer informatief, zowel voor het bredere publiek als voor de professional”

Annie Krist – CEO GasTerra

“Dit boek biedt inzichten en neemt misverstanden weg”

Frank Straver – Redacteur Energie & Klimaat, dagblad Trouw

“Goed geschreven, mooi vormgegeven en ook voor mij als leek heel duidelijk”

Christine Dolman – Verpleegkundige

“Ik ben zwaar onder de indruk. Ook onderdelen waar men vaak de mist in gaat zijn prima en begrijpelijk verwoord”

Martien Visser – Lector Energietransitie Hanzehogeschool Groningen

“Een must-read voor elke professional die met de energietransitie te maken heeft”

Marc van der Linden – CEO Stedin Groep


“Bijzonder waardevol, fantastisch onderbouwd en begrijpelijk geschreven”
Herman Jan van der Meulen – Nyenrode Business Universiteit